Zo werkt de woningwachtlijst voor asielzoekers met verblijfsvergunning

map of the world, people, group
Photo by kalhh on Pixabay

De gemeente Maashorst wil driehonderd asielzoekers opvangen in een Udens hotel. Dit plan stuitte op veel protest van omwonenden. Ook op ons reactieplatform NUjij ontstond discussie. Hoe komen asielzoekers die mogen blijven aan een sociale huurwoning? En hoe werkt de wachtlijst daarvoor?

Op het moment dat asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, worden ze statushouder. Dat zijn erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Daardoor kunnen ze een sociale huurwoning krijgen.

Elke Nederlandse gemeente moet statushouders huisvesten. Op basis van inwonersaantallen bepaalt de overheid hoeveel dat er per gemeente zijn. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt de statushouders aan een gemeente. Het is dan aan de gemeente om een huis voor een statushouder te vinden.

Het verschilt per gemeente hoe lang de wachtlijst voor een woning is. […]

Een gemeente bepaalt zelf of statushouders recht hebben op voorrang bij een sociale huurwoning. Die voorrang kan ook voor andere mensen gelden. ‘Bijzondere doelgroepen’ heten die dan.

Bij de bijzondere doelgroepen moet je bijvoorbeeld denken aan tienermoeders, aan mensen die uit de verslavingszorg komen of uit een blijf-van-mijn-lijfhuis. Het gaat om mensen die vanwege hun situatie meteen een sociale huurwoning moeten kunnen krijgen.

Van de sociale huurwoningen gaat 30 procent naar statushouders of bijzondere doelgroepen. De overige 70 procent van de huizen is voor alle andere mensen op de wachtlijst. In totaal gaat 8 procent van het woningaanbod naar statushouders. Maar omdat er een groot tekort is aan sociale huurwoningen, pakt dat niet altijd even goed uit.

Financieel Dagblad 6 oktober 2017 https://fd.nl/economie-politiek/1221025/stef-blok-ik-ben-de-eerste-vvd-er-die-een-heel-ministerie-heeft-doen-verdwijnen