Geheel volgens verwachting: Sigrid Kaag terug in internationale topfunctie

Prinsjesdag 2022, minister Sigrid Kaag van Financiën biedt het koffertje aan in de Tweede Kamer. Beeld ©Tweede Kamer conform CC-BY-NC 4.0

Vertrek Kaag D66-vicepremier Sigrid Kaag vertrekt voortijdig uit het demissionaire kabinet om namens de VN de wederopbouw van Gaza te coördineren. Voor Kaag – teleurgesteld in Den Haag – een logische carrièrestap.

Philip de Witt Wijnen

De leegloop van het demissionaire kabinet Rutte IV is begonnen. […]

De voormalig partijleider van D66 kondigde op Tweede Kerstdag haar vertrek aan als minister van Financiën om ‘Speciaal humanitair en wederopbouw coördinator’ voor de Verenigde Naties in Gaza in te worden. […]

Het plotselinge vertrek van Kaag uit Den Haag komt om meerdere redenen niet onverwacht. In een kabinet in demissionaire status zal iedere bewindspersoon nadenken over de persoonlijke loopbaan: wat moet ik als we straks echt zijn uitgeregeerd en ik niet terug kan keren in een volgend kabinet? Dus kiezen sommige ministers en staatssecretarissen ervoor om hun nieuwe carrièrestap op tijd te zetten. Tijdens de lange formatie van 2021 vertrokken ook meerdere bewindslieden voortijdig uit het vorige demissionaire kabinet, Rutte III.

[…]

In reactie op de grote verkiezingswinst van de PVV reageerde Kaag vorige maand fel en uitgesproken. „Een slag in het gezicht van de democratie”, noemde ze de overwinning van Wilders. Van diens vermeende mildheid, waarmee hij zich als mogelijke leider van een toekomstig rechts kabinet wil profileren, gelooft Kaag weinig. Na „twintig jaar lang haat, discriminatie, uitsluiting tegen bevolkingsgroepen en zijn politieke verdienmodel van aantijgingen, beschuldigingen en het demoniseren van zijn opponenten”, heeft Wilders volgens Kaag „een lange weg te gaan om ooit echt milder te worden”.

Dat Sigrid Kaag nu terugkeert in haar oude metier – een topfunctie bij de VN – zal ook weinig mensen verbazen. Voor ze in 2017 minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werd, was ze jarenlang actief als topdiplomaat. Ze heeft nooit de ambitie verloren om ooit opnieuw een internationale topfunctie te bekleden.