Veel huurders en kopers begrijpen contract niet, maar tekenen wel

contract, signing, meeting
Photo by mohamed_hassan on Pixabay

Het is vast herkenbaar: voor de zoveelste keer een contract voor je neus krijgen, dat je er misschien wel heel erg snel doorheen leest en toch maar je handtekening zet. Uit onderzoek van SNS Bank blijkt dat het ook gebeurt bij belangrijke contracten zoals die van je huur- of koophuis. En dat heeft gevolgen.

Ruim tweederde van de huurders en huiseigenaren tekent een contract zonder precies te begrijpen wat erin staat. Onder jonge huiseigenaren ligt dat nog hoger, 88 procent weet niet waarvoor ze hebben getekend.

“Dat is een duidelijk signaal dat er een probleem is”, zegt Florine Cramwinckel, gedragspsycholoog van SNS Bank. “In een ideale situatie zouden mensen wat meer tijd krijgen en daarbij ook de ruimte voelen om hulp in te schakelen. Vooral op deze woningmarkt, als mensen onder druk worden gezet om te tekenen.”

Maar juist door krapte en oververhitting op de markt, vragen veel mensen níét om hulp. “Het gaat ook vooral om mensen met een ingewikkelde financiële situatie, die het niet doen.”