PALESTINA 22: The Washington Post: geen bewijs voor basis Hamas in al-Shifa-ziekenhuis en VN-chef Guterres eert ‘136 vermoorde collega’s’ in Gaza

Hoogste classificatie voor hongersnood in Gaza: ‘Minder dan 1 maaltijd per dag’

Bijna een kwart van de bevolking in Gaza heeft te maken met acute hongersnood en extreem gebrek aan voedsel. De Verenigde Naties hebben voor een half miljoen mensen het hongercijfer 5 gegeven, de hoogste classificatie.

Voor de gehele bevolking van Gaza (2,2 miljoen mensen) geldt hongercijfer 3. Dat is een voedselcrisis of erger. Nooit eerder gaf de organisatie deze classificatie aan een hele bevolking in een regio of land.

[…]

Dat komt niet als een verrassing. “Internationale organisaties hebben al meermaals gewaarschuwd voor de uithongering van de bevolking in Gaza. Honger als wapen inzetten in een oorlog is verschrikkelijk en een van de ernstigste schendingen van het internationaal recht”, zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

The Washington Post: geen bewijs voor basis Hamas in al-Shifa-ziekenhuis

Het door de Israëlische regering gepresenteerde bewijsmateriaal onderschrijft niet dat Hamas het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad als commando- en controlecentrum gebruikte. Tot die conclusie komt de Amerikaanse krant The Washington Post na een analyse van opensource-beelden, satellietbeelden en het door Israël openbaar gemaakte materiaal.

[…]

Na de bestorming van het complex gaf het leger foto’s en video’s vrij die de vooraf geuite beschuldigingen zouden bewijzen, maar volgens de krant is dat niet het geval. Zo blijkt geen van de vijf geïdentificeerde ziekenhuisgebouwen te zijn aangesloten op het tunnelnetwerk, schrijft de krant. Vlak na de bestorming werden er al vraagtekens geplaatst bij de door Israël geleverde bewijzen, onder meer door Human Rights Watch en terrorisme-experts.

De analyse roept volgens The Washington Post de vraag op of “de civiele schade veroorzaakt door de militaire operaties van Israël tegen het ziekenhuis” evenredig was aan de ingeschatte dreiging. De Wereldgezondheidsorganisatie noemde het ziekenhuis een aantal dagen na de bestorming een “plek vol dood en verderf”.

20.057 doden in Gaza, meldt ministerie

In de Gazastrook zijn sinds het uitbreken van de oorlog 20.057 mensen omgekomen. Dat maakt het door Hamas geleide ministerie voor Volksgezondheid in Gaza bekend. De vrijgegeven cijfers worden door mensenrechtenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als betrouwbaar.

Ambtenaren voeren actie tegen Israël-koers eigen minister: ‘Als ik op beeld kom, word ik ontslagen’

Neutraal

Dat ambtenaren zich op deze manier uiten komt niet vaak voor. In beginsel is de ambtenarij namelijk neutraal, omdat ze enkel het beleid uitvoeren. De vormgeving is aan de politiek. Toch was er nu behoefte onderling om zich uit te spreken. Eijpe: ,,We hebben ook niet de illusie dat er nu ineens tot een staakt-het-vuren wordt opgeroepen omdat we hier nu met honderd man zijn gaan zitten.”

Omdat het niet gebruikelijk is dat ambtenaren zich op zo’n manier uitspreken heerste er een gekke sfeer bij het protest. Van de honderd aanwezigen durfde maar een handjevol demonstranten met de vele journalisten en cameraploegen die op het protest waren afgekomen te praten. Ondanks dat ambtenaren het recht hebben zich politiek te uiten, leek er alsnog angst te zijn voor represailles. Een demonstrant zegt tegen een collega nadat een camera haar voorbij loopt: ,,Als ik op beeld kom, word ik ontslagen.”

Louis Browne, werkzaam bij het ministerie van Financiën en ook aanwezig bij het protest, vindt het heel normaal dat ambtenaren zich op deze manier uitspreken. ,,Dat spanningsveld voel ik als ambtenaar niet zo hard. Ik zit hier in mijn pauze, in mijn vrije tijd. Ik denk niet dat hier zitten mijn neutraliteit ondermijnt.”

VN-noodhulpbureau: vier keer zoveel mensen in zuiden Gazastrook

Het noodhulpbureau van de Verenigde Naties zegt dat er nu honderdduizenden mensen in een zeer klein gebied in de Gazastrook opeengepakt zitten. De OCHA zegt dat de bevolkingsdichtheid van het zuiden van de Gazastrook, in de Rafah-regio bij de grens met Egypte, toegenomen is tot meer dan 12.000 mensen per vierkante kilometer.

VN-chef Guterres eert ‘136 vermoorde collega’s’ in Gaza

European Commission (Christophe Licoppe), Attribution, via Wikimedia Commons

VN-secretaris-generaal Guterres heeft op X eer betoond aan ‘136 vermoorde collega’s’ die de afgelopen maanden zijn omgekomen in Gaza.

Sigrid Kaag genoemd als VN-gezant voor wederopbouw Gaza

Sigrid Kaag wordt genoemd voor een hoge functie bij de VN. Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Ze zou de speciale VN-gezant worden die de humanitaire hulp en wederopbouw in Gaza gaat coördineren.