Strengere regels voor louche uitzendbureaus eindelijk in zicht

migrant, migrant workers, human trafficking
Photo by lamuk_lamuk on Pixabay

Er moet nu echt een einde komen aan uitbuiting van arbeidsmigranten in Nederland. De Tweede Kamer stemt binnenkort over een nieuwe wet, die louche uitzendbureaus aan banden moet leggen. 

Veel arbeidsmigranten werken en leven hier in erbarmelijke omstandigheden. Dat is al jaren bekend, maar tot nu toe werd er nog weinig aan gedaan. Terwijl de voorbeelden ruimschoots voorradig zijn. 

Tweederangsburgers

De arbeidsmigranten – die distributiecentra, schoonmaakbedrijven en land- en tuinbouwbedrijven draaiende houden – worden als tweederangsburgers opgehokt in huizen.

En als arbeidsmigranten hun baan verliezen, raken ze ook het dak boven hun hoofd vaak kwijt en belanden ze op straat. Of ze belanden in een tentje in de bosjes in de buurt van grote steden. 

Eisen aan huisvesting

[…] Doel van de wet is om te zorgen dat uitzendbureaus beter voor de mensen zorgen die ze hiernaartoe halen, ook als er even geen werk is. 

De belangrijkste ingrediënten van de wet op een rij:

  • […]
  • De huisvesting moet voldoen aan minimumeisen
  • En arbeidsmigranten mogen niet meteen uit hun huis worden gezet als hun arbeidscontract afloopt

[…] En zelfs als dat zonder vertraging gebeurt, gaan de nieuwe regels naar verwachting pas vanaf 1 januari 2026 in

Eigenlijk was het de bedoeling dat dit een jaar eerder zou gebeuren. Maar de instanties die zouden moeten controleren of bedrijven zich ook echt aan de wet houden, zijn er nog niet klaar voor. Dat meldde demissionair minister Karien van Gennip in oktober aan de Tweede Kamer.