Milieudefensie: tien bedrijven krijgen jaarlijks 8,8 miljard fossiele subsidies

Protest Groningen bij bezoek Kamp” by MilieudefensieNL is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Tien grote bedrijven krijgen elk jaar samen 8,8 miljard aan ‘fossiele subsidies’ van de Nederlandse regering. Dat meldt Milieudefensie na onderzoek. De organisatie wil dat de nieuwe Tweede Kamer een einde maakt aan ‘de fossiele cadeautjes voor fossiele grootverbruikers’.

[…]

Uit nieuw onderzoek van Milieudefensie, dat werd uitgevoerd door Profundo, blijkt dat jaarlijks 8,8 miljard naar tien bedrijven gaat. Het meeste geld ging naar Shell Nederland (2,1 miljard). Chemiebedrijf Dow Benelux (1,6 miljard) en kunstmestbedrijf Yara Sluiskil (1,2 miljard) volgen.

Deze bedrijven boekten de afgelopen jaren miljardenwinsten en de meeste van hen profiteerden van de energiecrisis.

‘Selecte groep grote vervuilers’

“Deze miljarden zijn slechts het topje van de ijsberg aan klimaatcrisis-vergrotende subsidies. Maar het is evengoed een enorm bedrag dat de Nederlandse overheid jaarlijks overmaakt aan een selecte groep grote vervuilers en hun aandeelhouders”, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie.

Milieudefensie wil dat de politiek de fossiele subsidies voor de bedrijven afbouwt. “Het is nu aan de nieuwe Tweede Kamer om rechtvaardig beleid te voeren “, zegt Pols.