Roep om terugkeer verzorgingshuis steeds luider: ‘Thuis wonen is doorgeslagen’

Delft – Papenstraat 20” v/h Christoffel Bejaardenhuis by Michiel1972 is licensed under CC BY-SA 3.0

Het ouderenbeleid van de laatste kabinetten was gericht op: zo lang mogelijk thuis wonen, en als het écht niet meer kan, is er plek in het verpleeghuis. Maar dat systeem piept en kraakt. De roep om de terugkeer van het vroegere bejaardenhuis klinkt steeds luider.

Aad de Groot, topman van zorgverzekeraar DSW, is groot pleitbezorger van een nieuwe aanpak van de ouderenzorg. “Veel mensen wonen gedwongen langer thuis, maar tussen thuis wonen en het verpleeghuis zit nu niets”, aldus De Groot in Nieuwsuur. “We zien een steeds groter wordende groep ouderen die eenzaam en minder actief is. Thuis wonen is op zich goed, maar we zien dat het is doorgeslagen.”

Een hervorming van de ouderenzorg, die lijkt op het beleid van vroeger met het verzorgingshuis als tussenstap, ziet De Groot als zijn grootste prioriteit. “Het is een acuut probleem vanwege de vergrijzing. De zorgvraag van ouderen neemt toe, maar wordt ook complexer. Aan de andere kant is er schaarste aan zorgmedewerkers en neemt het aantal mantelzorgers af. We gaan een gigantisch probleem krijgen om de ouderenzorg in de toekomst goed te kunnen organiseren.”

[…]

Still uit © Nieuwsuur NOS-NTR 19 december 2023 21u30 vanaf 17e minuut

Was afschaffen bejaardenhuis een fout? De roep om een terugkeer van het bejaardenhuis klinkt steeds vaker, ook uit de politiek. Te gast is Aad de Groot, topman van zorgverzekeraar DSW. *