Astrid Lampe wint P.C. Hooft-prijs, ‘een van de meest eigenzinnige dichters’

Jan Glas, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

De P.C. Hooft-prijs gaat dit jaar naar dichter Astrid Lampe. Zij is volgens de jury “een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd”.

De prestigieuze literatuurprijs wordt afwisselend uitgereikt voor proza, poëzie en essayistiek. Vorig jaar ging de prijs naar essayist Tijs Goldschmidt en het jaar ervoor naar schrijver Arnon Grunberg.

De 67-jarige Lampe debuteerde in 1997 met de poëziebundel Rib en bracht sindsdien nog twaalf bundels uit. Haar oeuvre is volgens de jury “opvallend onconventioneel en meerstemmig”.

Met name de aandacht voor de invloed van digitalisering op economie, klimaat en genderverhoudingen valt volgens de jury op in het werk van Lampe. Hiermee heeft zij “de poëzie beïnvloed van veel jongere dichters in het Nederlands taalgebied”.

P.C. Hooft-prijs voor poëzie gaat naar dichter Astrid Lampe

[…]

Poëzie helpt volgens Lampe om “toch te blijven ademen en mentaal ruimte te vinden” om met grote crises om te gaan. “In gedichten geef ik geen eensluidend antwoord op alle moeilijke vragen van deze tijd. Als ik me ergens kwaad om maak en dat verwerk in een gedicht, dan merk ik dat vanzelf ook de andere kant van het verhaal aan bod komt. Een gedicht kan op meer manieren worden gelezen. Dat haalt de angel uit de polarisatie.”