Delft zegt sorry voor slavernijverleden: ‘Sporen nog altijd zichtbaar’

Delft Blick von der Nieuwe Kerk auf die Oude Kerk 1” by Zairon is licensed under CC BY-SA 4.0

De gemeente Delft heeft gisteravond excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. Delft staat bekend om Delfts Blauw, maar de geschiedenis heeft ook ‘een lelijke kant’. “De impact daarvan hebben we eerder niet voldoende overzien, of willen overzien”, zei burgemeester Marja van Bijsterveldt.

“We lopen in het spoor van onze voorgangers. Voor hun handelen bieden wij vandaag onze oprechte excuses aan”, zei burgemeester Marja van Bijsterveldt gisteravond namens het stadsbestuur van Delft.

VOC-kantoor

In de stad hadden zowel de Vereenigde Oostindische Compagnie als de West-Indische Compagnie kantoren. En bestuurders van handelscompagnieën VOC en WIC hadden ook een belangrijke rol in het Delftse stadsbestuur.

“Het is nu meer dan tweehonderd jaar geleden dat die schepen de wereld over voeren. De sporen zijn nog altijd zichtbaar in de stad. Sommige huizen zijn gebouwd met de opbrengst uit slavernij”, zei Van Bijsterveldt.

[…]

Steden, provincies, koning en Rutte

Eerder dit jaar bood koning Willem-Alexander excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Ook de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Vlissingen, Middelburg, Haarlem, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, De Nederlandsche Bank en ABN AMRO zeiden sorry. 

Rutte bood precies een jaar geleden excuses aan voor ‘het handelen van de Nederlandse staat in het verleden’.