Palestina 21: ‘Etnische schoonmaak is al een realiteit voor Palestijnen sinds 1948’

Still uit © RTL NIEUWS video 20 december 2023 – Actie van Plant een Olijfboom

OHCHR (United Nations), Public domain, via Wikimedia Commons

Israël is in Gaza bezig aan een etnische schoonmaak, zegt VN-rapporteur Francesca Albanese. „De stemming in Israël is genocidaal.”

Francesca Albanese, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, oogt vermoeid. […]

In een hotel in Den Haag noemt de internationaal jurist Albanese (46) de toestand van de Gazanen „meer dan rampzalig”. Ze somt op: „Er zijn al ruim 17.000 doden, meer dan veertigduizend gewonden, ze hebben geen huis waar ze naar terug kunnen. Er is geen eten of drinkwater, de infrastructuur is grotendeels verwoest, de gezondheidszorg in elkaar gestort. Ziektes verspreiden zich snel.”

Is Israël volgens u bezig met een etnische schoonmaak, waarbij het Palestijnen uit de Gazastrook drijft?

„Ik denk van wel. […] Kijk ook naar wat er nu gebeurt: Israël duwt de hele bevolking steeds verder naar het zuiden. Er zijn bovendien precedenten: in 1948 en in 1967. Etnische schoonmaak is al een realiteit voor de Palestijnen sinds 1948.”

Israël beroept zich op het recht op zelfverdediging voor wat het de Palestijnen aandoet. Terecht?

„Nee, volgens het internationaal recht kan Israël zich daarop niet beroepen tegenover een bevolking van een gebied dat het bezet. Israël moet die mensen juist beschermen en niet oorlog tegen hen voeren. Er bestaat in Gaza ook geen Palestijnse staat met een eigen leger. Ook Nederlandse internationaal juristen denken er zo over.”

[…]

Wat vindt u van de opstelling van westerse landen?

Albanese glimlacht meewarig. „Er zit iets tragisch in de manier waarop ze mensenrechten hanteren als een privilege voor sommigen. Ze hebben de VN, vooral de Veiligheidsraad, omgevormd tot een club die de belangen verdedigt van landen waar kolonisten domineren zoals de VS, Canada en Australië en van Europa, bakermat van het kolonialisme. Ik ben het eens met wat de Palestijnse onderzoeker Omar Barghouti onlangs in Amsterdam zei: vijfhonderd jaar kolonialisme heeft zijn sporen in het dna van westerse landen nagelaten. Wij zijn niet in staat een echt democratische wereldorde te accepteren.”


Laat de noodknop van VN-chef Guterres niet louter symboliek zijnPalestina 21

European Commission (Christophe Licoppe), Attribution, via Wikimedia Commons

Artikel 99 uit het VN-handvest? Tot vorige week hadden maar weinig mensen ervan gehoord. Dat is niet vreemd: de secretaris-generaal haalt het zelden van stal. De laatste keer was in 1989, tijdens de burgeroorlog in Libanon. Nu greep de normaal gesproken onmachtige António Guterres andermaal vanwege het Midden-Oosten naar het enige machtsmiddel dat hij heeft. De humanitaire situatie in Gaza is zo zorgelijk, vindt hij, dat de Veiligheidsraad snel werk moet maken van een staakt-het-vuren.

Simpel gezegd stelt het artikel dat de secretaris-generaal de Raad bij elkaar kan roepen als zich ontwikkelingen voordoen „die de internationale vrede en veiligheid bedreigen”. Normaal heeft hij dat recht niet: de secretaris-generaal is louter administrator van het VN-apparaat, politiek moet hij overlaten aan de lidstaten, de leden van de Veiligheidsraad in het bijzonder. Het artikel is dus een noodknop. Dat hij die gebruikte, onderstreept de ernst van de situatie.

Guterres vroeg terecht aandacht voor datgene wat iedereen met eigen ogen kan zien: dat Gaza op humanitair vlak compleet aan het instorten is. Door de opmars van het Israëlische leger naar het zuiden van de volledig ommuurde Gazastrook kunnen burgers geen kant meer op. Volgens de Palestijnse, door Hamas gecontroleerde autoriteiten zijn inmiddels ruim 17.000 Palestijnen gedood. Volgens Israël zitten daar ook 5.000 Hamas-leden tussen. Dat neemt niet weg dat veel te weinig wordt gedaan om burgerdoden te voorkomen.

De proporties in de oorlog in Gaza zijn in elk opzicht zoekgeraakt

Maar de proporties in deze oorlog zijn in elk opzicht zoekgeraakt. Als hoeder van het VN-Handvest, en daarmee van de internationale rechtsorde en de mensenrechten, is het Guterres’ rol dit aan de kaak te stellen.

Israël gebruikt de zwaarste bommen die het heeft, waarschijnlijk in de hoop dat het tunnelnetwerk van Hamas instort of beschadigd raakt. Dankzij geavanceerde software kan het tamelijk precies uitrekenen hoeveel doden bij zo’n aanval zullen vallen. […]

Israël is woedend op Guterres en noemt hém een gevaar voor de wereldvrede. Dit is onverantwoordelijk. Guterres verdient steun. Zijn pleidooi voor een humanitair staakt-het-vuren en daarmee respect voor de mensenrechten is op dit moment het enige juiste. Mocht ooit weer ruimte ontstaan om te werken aan een duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, dan zal dat alleen kunnen door mensenrechten centraal te stellen, die van Israëliërs en die van Palestijnen. Grof geweld leidt doorgaans slechts tot nog meer grof geweld.

Grote meerderheid in VN voor bestand Gaza, Nederland stemt weer niet mee

De Algemene Vergadering van de VN heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook, maar Nederland onthield zich opnieuw van stemming, net als eind vorige maand. Volgens demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) was de tekst niet duidelijk genoeg over de tijdelijke aard van zo’n staakt-het-vuren.

© United Nations

CNN: Israël gebruikt veel ongeleide bommen bij aanvallen op Gaza

Naar schatting 40 tot 45 procent van de bommen die Israël gebruikt bij aanvallen op doelen in de Gazastrook zijn ongeleid, bericht nieuwszender CNN.

JAAP HAMBURGER: Opnieuw een brandbrief aan premier Rutte over Gaza

[…]

En dan moet het ergste in Gaza vermoedelijk nog komen. Dat is in de actuele situatie bijna niet voor te stellen – ter indicatie: de gezondheidszorg en het watersysteem in Gaza zijn al ingestort. Door catastrofale hygiënische omstandigheden dreigen epidemieën. Bij gewonde kinderen worden ledematen zonder verdoving geamputeerd. Doordat Israël uithongering als wapen inzet, staat Gaza op de rand van een hongersnood. Volgens het Bevolkingsfonds van de VN lopen 45.000 zwangere vrouwen in Gaza een groot risico om door ondervoeding te overlijden.

[…

Dat Nederland en een handjevol andere landen onder deze omstandigheden een voortzetting van Israëls oorlog tegen Gaza steunen, is totale waanzin. Het politieke en morele falen dat die opstelling markeert, wordt niet gecompenseerd door uw aanstelling van een “speciaal humanitair gezant voor Gaza”. Die functie oogt eerder als een schaamlap, om uw politiek gemotiveerde onvoorwaardelijke steun aan Israël te kunnen voortzetten. Nog nooit was zo duidelijk hoe minachtend en vijandig het Nederlandse beleid jegens de Palestijnen is.

Met diepe verontwaardiging,

Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid (EAJG)


List of Jewish anti-Zionist organizations