De vernatting van het Groene Hart pakt goed uit voor de natuur

Gemaal Stein – Steinsedijk – Haastrecht” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-SA 2.0

Vernatting van het Groene Hart kan zowel bodemdaling als de uitstoot van broeikasgassen stoppen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht maakten toekomstplannen voor 32 deelgebieden waar natuur én bewoners baat bij hebben.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Michelle van Mulken groeide op in Uithoorn, vertelt ze. Maar op school leerde ze niets over bodemdaling en het vrijkomen van broeikasgassen als de veenlaag verdroogt. “Een vriendin heeft net een huis gekocht en toen ik haar vroeg of ze niet bang is voor verzakkingen, bleek ze daar helemaal niet over te hebben nagedacht.”

Als milieu- en natuurwetenschapper aan de Universiteit Utrecht doet Van Mulken dat juist wel. Het veenweidegebied in het Groene Hart, dat ze zo goed kent uit haar jeugd, staat centraal in de toekomstvisie voor het jaar 2100 waarvan zij de eerste auteur is, zeg maar de hoofdonderzoeker. Die toekomst is onontkoombaar natter. “We zullen wel moeten, want de CO2-emissies moeten omlaag.”