COP28: Gastheer klimaattop opnieuw onder vuur na uitspraken over afbouw fossiel

Dr Sultan Al Jaber COP President-Designate-” by Junktuner is licensed under CC BY-SA 4.0

Dat hij geen voorstander is van een snelle afbouw van olie- en gasproductie was bekend, maar uitspraken in een recent interview hebben de voorzitter van de klimaattop in Dubai, Sultan Al-Jabr, opnieuw in opspraak gebracht.

In het gesprek zegt hij dat er “geen scenario is waarin stoppen met olie en gas de opwarming tot 1,5 graad beperkt”. Dat zou indruisen tegen de laatste wetenschappelijke inzichten van onder meer de VN. Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, noemt de uitspraken “zeer zorgwekkend” en “neigend naar klimaatontkenning”. Maar volgens Al-Jabr wordt hij verkeerd begrepen.

Al sinds bekend is dat Al-Jabr de top zou gaan leiden is er kritiek en angst voor belangenverstrengeling. Hij is ook hoofd van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten, ADNOC, een bedrijf dat dagelijks miljoenen vaten ruwe olie uit de grond haalt en van plan is die productie in de toekomst zelfs nog uit te gaan breiden.

Weer in grotten leven

“Het is alsof je graaf Dracula de baas maakt over een bloedbank”, is een van de veelgehoorde typeringen. Onthullingen van de BBC over mogelijke oliedeals tijdens de voorbereidende overleggen voor de top hebben het wantrouwen nog versterkt.

[…]

“Het wordt tijd dat Al-Jaber zijn oliepet afzet als CEO van zijn oliebedrijf en als een echte klimaattopvoorzitter een noodzakelijk succes van deze klimaattop maakt. De wetenschap maakt juist duidelijk dat we het over einde fossiel moeten hebben, willen we de ergste opwarming nog voorkomen.”