‘Geen budget meer’: hoe Natasja’s terminale vader nachtzorg bijna misliep door zorgplafond

A hospital room awaiting patients
Photo by Hush Naidoo Jade Photography on Unsplash

Natasja’s vader heeft een agressieve vorm van kanker en is uitbehandeld. Hij wil graag thuis verzorgd worden om zijn laatste momenten daar te hebben, tot hij hoort dat er geen nachtzorg kan worden geregeld. ‘Geen budget meer’, klinkt het. Natasja staat versteld. “Het is verschrikkelijk dat dit in Nederland gebeurt. Betaal je zoveel premie, maak je dit aan het einde van je leven nog mee.”

Het gevolg is dat haar 76-jarige vader een week langer in het ziekenhuis moest blijven en zijn partner sinds zaterdag thuis de zorgtaken op zich neemt. “Voor haar is het heel zwaar. Mijn vader moet constant ‘s nachts worden verzorgd. Dan gaat het zuurstof weer uit z’n neus, wordt hij paniekerig wakker, of heeft hij een delier.”

Budget op

Zijn partner probeerde nachtzorg voor hem te regelen via hun zorgverzekeraar VGZ, maar dat was tevergeefs. “Het budget was op. De hulp kon alleen overdag komen, voor de rest mocht hij het uitzoeken”, zegt Natasja, die dit vanochtend nog van de partner van haar vader te horen kreeg.

[…]

Terwijl zorgaanbieders te maken hebben met beperkte budgetten, kunnen zorgverzekeraars volgens Koolman vanwege die zorgplicht nooit zeggen: het geld is op. “Als een zorgaanbieder, bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie, zegt dat het niet gaat lukken omdat het budget op is, heeft de zorgverzekeraar de plicht om dat op te lossen, maar niet specifiek met die thuiszorgorganisatie.”

Menselijke maat

In het geval van Natasja lijkt hier dus niet aan te zijn voldaan. Hoe kan dit?

[…]

Natasja is blij dat er nu alsnog nachtzorg komt voor haar vader, maar zegt ook: “Er moet heel wat gebeuren voordat er iets gebeurt.”

Wat houdt de zorgplicht in?

Zorgplicht betekent dat een zorgverzekeraar moet zorgen dat iedere verzekerde binnen een redelijke tijd en afstand de zorg kan krijgen die nodig is, tenzij er sprake is van overmacht. De zorgverzekeraars moeten dus voldoende zorg inkopen. In hun inkoopbeleid moeten ze rekening houden met de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op de zorgplicht.