COP28: Nederland start internationale coalitie om van fossiele subsidies af te komen

White and Pink Gasoline Station Near Ocean
Photo by Harrison Haines on Pexels

Op initiatief van Nederland gaat een coalitie van twaalf landen samenwerken om subsidies op fossiele brandstoffen af te bouwen. Demissionair klimaatminister Rob Jetten kondigde het initiatief zaterdag aan op de klimaattop in Dubai.

Twee jaar geleden spraken alle landen op de klimaattop in Glasgow voor het eerst af om “inefficiënte fossiele subsidies uit te faseren”. Maar sindsdien heeft dat zinnetje niet veel opgeleverd. In veel landen is nog niet eens duidelijk hoeveel er eigenlijk wordt uitgegeven aan zulke subsidies.

“We moeten de belofte waarmaken die we tijdens eerdere toppen hebben gedaan”, zei Jetten zaterdag. Als er wereldwijd nog biljoenen worden uitgegeven aan fossiele subsidies, gaat de klimaattransitie volgens hem niet lukken. “We moeten ervoor zorgen dat de economische omstandigheden juist zijn.”

Het demissionaire kabinet bracht dit jaar in kaart dat Nederland 40 tot 46 miljard euro per jaar uitgeeft aan fossiele subsidies. Het gaat grotendeels om belastingvoordelen voor bedrijven, die bijvoorbeeld veel minder energiebelasting betalen dan huishoudens.

[…]

De coalitie bestaat vooral uit Europese landen, zoals België, Oostenrijk, Spanje en Frankrijk. Maar ook Canada, Costa Rica en de eilandengroep Antigua en Barbuda hebben zich aangesloten. Jetten hoopt dat snel nog meer landen aansluiten.

[…]

Duitsland is nu nog een van de opvallende afwezigen, als grootste economie van de EU. “Ik verwacht eigenlijk dat die in de komende dagen nog wel gaan springen. Of dat daar in ieder geval de druk ook hoog zal zijn”, zegt Jetten.