Duizenden huizen voorlopig niet duurzaam verwarmd: aanleg warmtenetten vertraagd

David Caldwell attaching piping elbow” by USFWS/Southeast is licensed under CC BY 2.0

DEN HAAG – De warmtenetten waarmee ongeveer een kwart van de Haagse huizen duurzaam verwarmd moet gaan worden, komen er voorlopig niet. Daarmee loopt de energietransitie van de stad enorme vertraging op, waarschijnlijk enkele jaren. De aanleg van de warmtenetten is financieel niet haalbaar voor de stad, zegt verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks). Het risico zou in de honderden miljoenen euro’s lopen. ‘Het is onverantwoord om dit als gemeente nu door te zetten.’

Het plan was om tussen de 45.000 en 60.000 Haagse woningen van het gas af te halen en duurzaam te gaan verwarmen met een grootschalig, collectief warmtenet. Daarvoor zouden meerdere warmtebronnen worden gebruikt: aardwarmte, warmte uit grondwater en WarmtelinQ, waarvoor nu de dikke leidingen dwars door de stad worden gelegd.

Maar om die warmte in de radiatoren bij mensen thuis te krijgen, moet er dus een lokaal warmtenet aangelegd worden. Daarvoor wilde Den Haag begin 2024 een aanbesteding gaan doen. Uit berekeningen van de gemeente blijkt nu dat bedrijven die dat zouden moeten gaan aanleggen, enorme financiële risico’s moeten nemen, omdat er nog te veel onduidelijk is. En dat zou dan weer kunnen leiden tot miljoenenclaims bij de gemeente.

[…]

In Den Haag worden op dit moment dikke leidingen gelegd voor WarmtelinQ. Daar doorheen gaat restwarmte uit de industrie in de Rotterdamse haven vervoerd worden naar onder andere Den Haag. Een deel daarvan kan nog steeds gebruikt worden in de warmtenetten die er al liggen voor de stadverwarming. Dat gaat om zo’n 20.000 woningen.