Kwetsbare eilanden smeken op klimaattop om actie: ‘Gaat om overleven’

Tuvalu” by 350.org is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Onder de 198 landen die zijn vertegenwoordigd op de klimaattop in Dubai zijn tientallen landen die volledig uit eilanden bestaan. Een stijgende zeespiegel en extreem weer bedreigt hun voortbestaan. “We hopen op snelle klimaatactie, onze overlevingskans hangt ervan af.”

Twee jaar geleden baarde de buitenlandminister van Tuvalu opzien door tijdens de klimaattop in Glasgow een speech te geven terwijl hij tot zijn knieën in de zee stond. “Wij kunnen niet wachten op toespraken, terwijl de zee om ons heen constant stijgt”, was zijn boodschap.

Die boodschap wordt al jarenlang uitgedragen door AOSIS, een verbond van kleine eilandstaten die samen optrekken tijdens de VN-toppen. Eilandengroepen als Tuvalu, Samoa en Fiji behoren steevast tot de landen die op het wereldtoneel steun geven aan de meest ambitieuze klimaatplannen.

[,,,]

‘Moeten optimistisch blijven’

Samoa, een andere Polynesische eilandengroep, nam dit jaar een groep jonge activisten mee naar de klimaattop. Een van hen, Marinda Leiataua, was negen jaar oud toen cycloon Evan in 2012 aan land kwam op Samoa.

De storm ging gepaard met windstoten van meer dan 200 kilometer per uur. “We moesten vluchten naar een ander huis terwijl er objecten rondvlogen, met mijn drie maanden oude neefje in onze armen”, vertelt ze. “Dat wakkerde het vuur in mij aan om hier iets aan te doen.”

[…]

Diesel of zonne-energie

In Dubai vertellen verschillende eilandstaten over hun plannen om zelf over te stappen op hernieuwbare energie. Maar ondanks hun kleine bevolking en beperkte vraag naar elektriciteit is dat lastig. “Het is nog altijd makkelijker om geld te krijgen voor dieselgeneratoren dan voor zonne- of windenergie”, zegt Diann Black-Layne, klimaatambassadeur van Antigua en Barbuda.

[…]

Maar voor het onafhankelijke Saint Kitts en Nevis is zulke steun moeilijker te krijgen. Daar moet verandering in komen, zegt energieminister Konris Maynard. “Om te overleven vragen wij niet om sympathie, maar om samenwerking.”