COP28: ‘Historisch’ klimaatakkoord Dubai over ‘transitie weg van fossiele brandstoffen’

Informal ministerial meeting on environment and energy” by EU2023ES is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Op de VN-klimaattop in Dubai is een akkoord bereikt over een slotverklaring. Daarin staat voor het eerst een expliciete vermelding over het verminderen van fossiele brandstoffen: landen worden erin opgeroepen tot ‘een transitie weg van fossiele brandstoffen’ in energiesystemen.

[…]

Details in tekst

In de slottekst staat verder dat hernieuwbare energie verdrievoudigd moet worden en landen meer energie moeten besparen.

[…]

Het hoofd van de VN-klimaatorganisatie UNFCCC Simon Stiell, noemt de aangenomen slottekst een ‘duidelijke boodschap’. Hij wijst erop dat arme landen geholpen moeten worden met de energietransitie en ook met manieren om hun land voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Volgend jaar wordt hier op de klimaattop ook weer verder over gepraat.

‘Gigantische stap voorwaarts’

Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër en lid van de delegatie van het Europees Parlement spreekt van een ‘kraakhelder signaal naar fossiele landen en investeerders’. “Olie, gas en kolen zijn op hun weg naar buiten, duurzame energie heeft de toekomst.” 

Eickhout zegt dat een scherpe uitfasering van fossiele brandstoffen voor de gehele wereldeconomie onmogelijk in de tekst te krijgen was. “De uiteindelijke tekst is dus een compromis, maar wel een goed compromis. We beginnen bij de energiesector en er wordt ruimte gelaten voor verschillende snelheden. Tot nog toe was het onmogelijk om überhaupt over fossiel zwart op wit te krijgen in de eindteksten, dit is dus een gigantische stap voorwaarts.”

[…]

Wat Milieudefensie betreft moet er nu ‘wereldwijd een rechtvaardige aanpak komen voor een zo snel en volledig mogelijk afbouwpad’ voor fossiel. “Essentieel is dat we ons niet laten afleiden door schijnoplossingen.”

Geen waterdicht akkoord

Greenpeace ziet het akkoord dat op de klimaattop in Dubai is afgesproken als ‘een kantelpunt’ maar denkt dat de klimaatcrisis met deze afspraken ‘nog lang niet is opgelost’: “Dubai gaat de geschiedenis in als het moment waarin de wereld afscheid nam van kolen, olie en gas. Het einde van de fossiele industrie is nu onvermijdelijk, maar helaas is het geen waterdicht akkoord”, reageert Maarten de Zeeuw van Greenpeace. Volgens hem zwakken ‘schijnoplossingen zoals aardgas als transitiebrandstof’ het akkoord af.

NIEUWSARCHIEVEN COP28 ABU DHABI 2023