HOOGLERAAR JOYEETA GUPTA: ‘IK WIL EEN KLIMAAT­RECHT­VAARDIGE GRONDWET VOOR DE WERELD’

Universiteit van Nederland, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Eindelijk begint ‘klimaatrechtvaardigheid’ een ingeburgerd begrip te worden, ziet hoogleraar Joyeeta Gupta. Zij liep decennia geleden al voor de troepen uit. In haar strijd voor rechtvaardigheid is zij niet bang te dromen: ‘Er zou een ministerie voor de Toekomst moeten zijn.’

Tot een paar jaar terug was ‘rechtvaardigheid’ een non-onderwerp binnen de klimaatwereld. “Als ik twintig of dertig jaar geleden over rechtvaardigheid begon, hoorde ik dat dat te normatief was”, vertelt Joyeeta Gupta (59), hoogleraar Milieu en ontwikkeling van het mondiale Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam. “Als wetenschapper grijp ik iedere gelegenheid aan om over klimaatrechtvaardigheid te spreken.”

JOYEETA GUPTA
hoogleraar Milieu en ontwikkeling van het mondiale Zuiden aan de Universiteit van Amsterdam

[…] In Nederland werkte ze bij het ministerie van VROM als consultant. Ze was verbonden aan de VU en het Delft Instituut for Water Education, nam als wetenschapper deel aan het VN-milieuprogramma IPCC, The Earth Commission, en werkt nu aan de UvA en de Global Commission on the Economics of Water. Door haar enorme kennis meandert ze tijdens het videogesprek langs allerlei ervaringen en verhalen, om telkens weer terug te komen op haar hoofdpunten. Want die zijn belangrijk.

Klimaatrechtvaardige grondwet

Vrijwel al haar onderzoek gaat direct of indirect over klimaatrechtvaardigheid: de verdeling van basisbehoeften en grondstoffen, lasten en kosten. Dat ze begin juni dit jaar de zeer prestigieuze Spinozapremie toegekend kreeg, laat zien dat er eindelijk meer aandacht voor is. “Ook heeft tijdschrift Nature niet alleen ons Earth Commission-artikel gepubliceerd maar ook een editorial over het belang van milieurechtvaardigheid. Dat is echt een unicum, zij plaatsen niet zo snel artikelen over ‘sociale’ onderwerpen.”