Vergeten gierst moet India’s rijstprobleem oplossen, ‘bestand tegen divers klimaat’

High-iron pearl millet variety Dhanshakti.” by icrisat.images is licensed under CC BY-NC 2.0

Het is niet voedzaam, verspilt schaars water en draagt bij aan klimaatverandering. Toch ligt rijst dagelijks op het bord van de meeste Indiërs. Een eeuwenoud, maar vergeten gewas moet uitkomst bieden: gierst. Op initiatief van India riepen de Verenigde Naties 2023 uit tot het ‘Jaar van de Gierst’.

Kuldeep Singh kan eindeloos verschillende gierstsoorten opsommen. Hij staat aan het hoofd van een genenbank in het zuiden van India, waar in een koelopslag de zaden van tienduizenden variaties op alle gierstsoorten worden bewaard. Deze werden in 144 landen verzameld. De collectie dient als een verzekering voor een toekomst met klimaatverandering, nog onbekende ziektes en bevolkingsgroei. Singh straalt wanneer hij vertelt over de kwaliteiten van gierst.

“Vingergierst bijvoorbeeld, is heel rijk in calcium. Geen enkel ander gewas heeft zoveel calcium als dit. En de meeste van deze gierstsoorten zijn bestand tegen een divers klimaat, minder water, hoge temperaturen. Parelgierst is bijvoorbeeld een gewas dat bij temperaturen van meer dan 45 graden kan groeien. Geen enkel gewas kan dat.”