Schipholbaas baalt van afblazen krimpplannen: ‘Buren trekken aan kortste eind’

Schiphol Tails” by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Schipholbaas Ruud Sondag is teleurgesteld dat er een streep is gezet door de krimpplannen voor de luchthaven. In Nieuwsuur zegt hij dat de situatie niet houdbaar is voor omwonenden, dat de luchthaven er juridisch wankel voor staat en dat Schiphol 500.000 vluchten per jaar helemaal niet aankan.

Begin deze week maakte demissionair minister van Infrastructuur Mark Harbers bekend dat de geplande krimp van de luchthaven niet doorgaat. Vorig jaar zomer werd bepaald dat er per november van dit jaar in plaats van 500.000 vluchten nog 440.000 vluchten per jaar mochten vertrekken vanaf de luchthaven. Later werd dat aantal weer iets naar boven bijgesteld, maar nu is het plan, onder druk van de Europese Unie en de Verenigde Staten, voorlopig van de baan.

Sondag stond juist achter de plannen om te krimpen. Hij wilde zelfs verder gaan dan het kabinet door privéjets te weren en nachtvluchten te schrappen. Door die plannen ging afgelopen september al een streep. Dat nu ook het maximaal aantal vluchten weer terug op 500.000 staat, noemt Sondag teleurstellend. “Onze buren trekken wederom aan het kortste eind.”

Sondag doelt op de geluidsoverlast voor omwonenden van Schiphol die volgens hem al jaren toeneemt. “Als je daar geen antwoord op hebt voor die mensen, het eigenlijk een beetje negeert, dan worden zij bozer en bozer. En ik begrijp dat.”

Still uit ©Nieuwsuur Bestuursvoorzitter Ruud Sondag van Schiphol op 19 november 2023
in Nieuwsuur over gewenste krimp Schiphol in verband met vliegtuigoverlast – vanaf 10:52