Duizenden mensen in Rotterdam voor pro-Palestijnse demonstratie, enkele aanhoudingen

File:Pro-Palestina-protest-DSC 0033.jpg” by Wouter Engler is licensed under CC BY-SA 4.0

MET VIDEO

Zo’n 15.000 mensen hebben zich zondag verenigd op de Binnenrotte bij Rotterdam-Blaak voor een pro-Palestijnse demonstratie. Er werd met vlaggen gezwaaid en mensen hadden spandoeken meegenomen. Enkele mensen zijn aangehouden.

Aan het begin van de manifestatie werden de namen opgelezen van mensen die in Gaza zijn gestorven door het opwellende geweld van de afgelopen weken. Daarna spraken meerdere mensen van Centrum de Middenweg, Plant een Olijfboom en Palestine Solidarity Rotterdam. Er werd een protestmars gelopen die weer eindigde op de Binnenrotte. Daar werd bij terugkomst rond een gebed gehouden.

‘From the river to the sea…’ , klinkt het onophoudelijk op de Binnenrotte in Rotterdam

File:Pro-Palestina-protest-DSC 0242.jpg” by Wouter Engler is licensed under CC BY-SA 4.0

Duizenden demonstranten scandeerden aanhoudend de leus die een Tweede Kamermeerderheid veroordeelt.

Alle sprekers in Rotterdam bij de Palestina-demonstratie stonden op een podium met daaronder een meterslang zwart bord met de tekst: From the river to the sea, Palestine will be free. Het moge zo zijn dat in Duitsland de leus waarschijnlijk verboden wordt als antisemitische oproep, en dat de meerderheid van de Tweede Kamer het gebruik ervan veroordeelt, de duizenden demonstranten op de Binnenrotte scandeerden de woorden onophoudelijk, zonder enige terughoudendheid – afgewisseld met een ritmisch, met trommels begeleid Free, Free, Palestine!.

Op de vraag waarom de leus daar zo centraal staat, zegt woordvoerder Benji de Levie van de Rotterdam Palestina Coalitie, een van de organiserende partijen, dat hij die al sinds eind jaren tachtig gebruikt. „Nog nooit heeft iemand gezegd dat het iets met Hamas te maken heeft, of dat het antisemitisch is. Dat is nu pas.” De Levie, zelf Joods, komt al sinds eind jaren zestig op voor de rechten van de Palestijnen. De leus verwijst volgens hem naar de éénstatenoplossing die hij altijd heeft voorgestaan in het gebied: „Eén democratische, inclusieve, sociale staat voor iedereen.”

[…]

Benji de Levie — Rotterdam Palestina Coalitie

De bijeenkomst begon rond 14.00 uur met het voorlezen van een lange lijst namen van mensen die in Gaza omgekomen zijn. Daarna volgden verschillende sprekers, onder wie de Belgische Dyyab Abu Jahjah, directeur Esther (geen achternaam) van Plant een Olijfboom en Markha Valenta, een naar eigen zeggen „queer Jewish academic”.