RECHTBANK: “RBV IS EEN ADEQUATE SPREEKBUIS VAN DE BELANGHEBBEN” 

KLM over Aalsmeer” by DennisM2 is licensed under CC CC0 1.0

Vanmorgen 15 november, om 10.00 uur kwam het prachtige nieuws binnen bij onze advocaten: RBV IS ONTVANKELIJK VERKLAARD. En dan citeert de rechtbank: “Dat er gelet op het ideëel karakter van de vorderingen geen procedurele vervolgstappen nodig zijn, zodat de rechtbank kan overgaan tot de inhoudelijke behandeling van de zaak”. 

Het toetsen van de ontvankelijkheid is weliswaar een vast onderdeel van een dergelijke procedure, maar De Staat (de landsadvocaat) heeft de rechter in de eerste zitting (op 4 juli j.l.) gevraagd of RBV wel mag spreken voor de omwonenden rond Schiphol. Is RBV daartoe wel gerechtigd? Na het teleurstellende nieuws van gisteren is RBV enorm blij dat vanmorgen de rechter kwam met deze positieve uitspraak: “RBV is een adequate spreekbuis van de omwonenden”.

[…]

RBV VOOR ALLE INWONERS IN DE SCHIPHOLREGIO

Op 1 april 2020 werd De Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) opgericht. De oprichting dient één doel: het voeren van een civiele procedure tegen de Staat der Nederlanden. 

Circa 1,4 miljoen mensen die in de omgeving van Schiphol wonen, ondervinden meer geluidshinder dan de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt.

Voor meer dan 200.000 omwonenden is geluidshinder en vervuiling funest voor hun gezondheid en woongenot. Dit kan variëren van astma, slapeloosheid en stress tot hart- en vaatziekten. De relatie tussen vliegtuiglawaai en gezondheidsproblemen staat wetenschappelijk vast.  

RBV wil dat de rechter de omwonenden van Schiphol, die nu rechteloos zijn, een wettelijke bescherming biedt.

Het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, gespecialiseerd in mensenrechten, staat RBV terzijde.