Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: ‘Dat zo’n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit’

HOLMGREN, R. John. Dupont Duco, One Coat Magic” by Halloween HJB is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministerie neemt de 3 duizend aangiften van ‘bezorgde burgers’ die het via advocaat Bénédicte Ficq kreeg zo serieus dat een strafzaak tegen de chemiereus in voorbereiding is. Rijnmond vroeg de bekende strafpleiter hoe de zaak er nu voor staat.

Advocaat Bénédicte Ficq (65) werd tijdens haar carrière door vakgenoten jarenlang achter elkaar bekroond tot strafpleiter van het jaar. “De vrouw die net zo hard kan beuken als Badr Hari”, schreef De Volkskrant in dikke letters toen ze de kickbokser verdedigde.

Bénédicte Ficq (2018) DWDD, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Ook stond ze crimineel Dino Soerel bij, de vermeende ex-zakenpartner van Willem Holleeder. De laatste jaren bestrijdt ze vooral multinationals, zoals nu dus Chemours, op de Baanhoekweg in Dordrecht. Volgens Ficq verzweeg Chemours het gevaar van het uitstoten van de chemische stof PFOA en vroeg het bedrijf onder valse voorwendselen jarenlang een vergunning aan. PFOA was tot 2012 de stof waarmee Chemours onder meer teflonpannen maakte.

[…]

U bent ten strijde getrokken tegen de tabaksindustrie, tegen Tata Steel en nu tegen Chemours. Krijgt u ook negatieve reacties?

“Ja, al is dat iets meer bij Tata. Bij Chemours nog niet. In het geval van Tata van mensen die er werken en die van hun werk houden. En dat begrijp ik wel. Maar ik doe dit met een goed hart. Ik doe het niet om hen dwars te zitten.”