Podcast: STERVELINGEN

Sterfelijk zijn we allemaal. Terwijl ons leven zo maakbaar lijkt. We kunnen de dood meer dan ooit uitstellen. Het leven oprekken. Maar wat doen we, als de dood toch komt? Hoe spreken we er over? En hoe vullen we de resterende tijd in? Mogen we daar allemaal verschillend mee omgaan? Maar wat als je er niet over wilt praten?

De podcast is gemaakt door Slowpony (makers van Audiocollectief SCHIK), in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Meer info over de podcast en sprekers via http://www.raadrvs.nl/stervelingen

#1 Stervelingen – Hoe leven we samen met de dood?

De dood is er vanaf het begin en is bij ons als een levenspartner. Je zou kunnen stellen dat we er allemaal mee getrouwd zijn. Al is dat misschien een huwelijk met tegenzin. Maar hoe doen we het eigenlijk in deze relatie? Hoe kijken we naar onze levenspartner? Wie verdraagt hem, wie niet, en waarom? Wat ìs een goede relatie met de dood eigenlijk? Zijn er ook slechtere relaties met de dood mogelijk?

#2 Stervelingen – De dood en de tijd

In de tweede aflevering van de podcastreeks bekijken we manieren van omgaan met ‘tijd’ rondom sterven en de dood. Artsen en patiënten zijn vaak gericht op het verlengen van het leven. Maar hoe zit het met de kwaliteit van dat leven? En wat betekent ‘kwaliteit’? Welke manieren van het begrijpen van tijd komen we tegen rond het levenseinde? Kunnen we nog wel omgaan met de tragiek van het sterven en de dood?

#3 Stervelingen – Mag je ook zwijgen over de dood?

In deze aflevering onderzoeken we of je ook mag zwijgen over je aankomende dood. Het lijkt in Nederland bijna een morele verplichting om over je eigen aankomende dood te praten? Maar mag je er ook niét over willen praten in onze huidige samenleving? Van wie is je dood? Van jou, of juist van je naasten?