Factcheck: Hoeveel hou je nu écht over van iedere euro die je extra gaat verdienen?

calculator, calculate, computer
Photo by Peggy_Marco on Pixabay

Als je méér gaat verdienen, moet daarvan meteen een flink deel naar de belastingen. Maar is dat voor de middenklasse écht 80 cent per extra verdiende euro? Mona Keijzer, de premierskandidaat van BBB, zegt in een campagnefilmpje van wel.

Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Bekijk hier alle factchecks.

In totaal duurt haar filmpje meer dan 12 minuten. Mona Keijzer heeft heel wat woorden nodig om haar betoog kracht bij te zetten. De kern is dat we ons niet blind moeten staren op de doorrekeningen van verkiezingsprogramma’s. Want daarin wordt naar een aantal belangrijke dingen helemaal niet gekeken, zegt Keijzer. Ze noemt wat voorbeelden, waaronder: ,,De middenklasse die 80 cent belasting betaalt over elke extra verdiende euro.”

Dat is wel héél veel

80 procent belasting, dat is wel héél veel. Niet bepaald iets dat de middenklasse stimuleert om bijvoorbeeld meer te gaan werken. Maar klopt het cijfer wel? Gevraagd waarop ze zich baseerde, stuurt Mona Keijzer via whatsapp een tabel met percentages over ‘de marginale belastingdruk’.

De marginale belastingdruk is inderdaad een getal dat laat zien hoeveel procent er van een extra verdiende euro naar de overheid gaat. Let op: dat is dus iets anders dan het belastingpercentage dat je over je totale inkomen betaalt.

Inderdaad blijkt dat de belasting over extra inkomen op kan lopen tot 80 procent, soms zelfs net iets meer. Máár: de tabel van Keijzer blijkt uitsluitend betrekking te hebben op alleenverdieners met twee kinderen én een huurhuis.

[…]

Conclusie

Dat de middenklasse 80 cent belasting betaalt over iedere extra verdiende euro, is niet waar. Mona Keijzer heeft een cijfer gepakt dat bij lange na niet voor deze hele groep geldt.