In Michigan, USA zie je het échte nep-Nederland

Fotografe Angeniet Berkers ging in het noordoosten van de Verenigde Staten op zoek naar Nederlandse roots. „Iets klopt er niet helemaal.”

Denkend aan Holland, Michigan zie ik een molen, De Zwaan, die in onderdelen uit Nederland is overgebracht en weer in elkaar is gezet. Het bouwsel is al zestig jaar een blikvanger in het Amerikaanse landschap.

Het stadje in West-Michigan, in 1847 door Nederlandse immigranten gesticht, heeft twee pretparken met ‘Holland’ als thema. Naast De Zwaan als onderdeel van Windmill Island Gardens is er Nelis’ Dutch Village. Ook zijn er de Veldheer Tulip Farm en in het voorjaar tulpenfestival Tulip Time. Evenementen en parken trekken elk jaar in lente en zomer miljoenen bezoekers. Die vergapen zich behalve aan de molen aan de imitatiehuisjes met trapgevels, het draaiorgel, klompendansen, stroopwafels, poffertjes, klederdrachten en het schrobben van stoepjes met bezems.

[…]

Het westen van Michigan kent een grote gemeenschap nazaten van Nederlandse immigranten. Holland is als min of meer authentiek Nederlands stadje een bestemming voor toeristen en het nabijgelegen Grand Rapids is een behoorlijke stad (200.000 inwoners) die ook etnisch ‘Dutch’ is, al is dat minder zichtbaar. Daarnaast is er om Holland heen een mix van Nederlands klinkende plaatsjes als Zeeland, Overisel, Drenthe, Noordeloos en Borculo. Holland is het regionale centrum voor de zoekers naar ‘typisch Nederlands’ vertier en nostalgie.

In Holland kom je nog namen tegen als Steketee, Laarman, Nyhuis, Ver Planke en Bruins, al moet je in het straatbeeld naar Nederlandse namen zoeken. De Nederlandse erfenis heeft zich grotendeels verplaatst naar de pretparken, maar is nog wel aanwezig in de kerken.