Nederland tegen verbod op het verschepen van plastic afval naar buiten de EU

garbage, plastic, philippines
Photo by wostemme on Pixabay

Milieuorganisaties roepen het kabinet op om zich uit te spreken voor een Europees verbod op het verschepen van plastic afval naar verre landen. Nederland is juist tegen zo’n verbod.

Nederland staat niet achter een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval naar landen die buiten de Europese Unie vallen. Dat blijkt uit interne correspondentie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ingezien door NRC.

Zo’n verbod ligt deze week op tafel bij onderhandelingen in de Europese Unie. Het Europees Parlement wil een verbod op het exporteren van plastic afval naar landen die buiten de OESO vallen, en wil binnen een paar jaar ook stoppen met het exporteren van plastic afval naar alle landen buiten de EU.

Nederland is Europa’s grootste exporteur van plastic afval, zo blijkt uit onderzoek van The Plastic Soup Foundation. Het exporteert jaarlijks zo’n tweehonderd miljoen kilo plastic afval naar niet-westerse landen. Meer dan de helft daarvan gaat op schepen naar Indonesië en Vietnam. Dat Nederland zo veel plastic afval verscheept heeft vooral met de grote afvalindustrie en de haven van Rotterdam te maken: ook buurlanden varen zo hun afval naar verre landen.

Brandbrief

Verschillende milieuorganisaties riepen staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur, CDA) woensdag in een brandbrief op om zich uit te spreken voor een algeheel verbod op de export van plastic afval naar buiten de Europese Unie. Het gaat om onder meer Recycling Netwerk Benelux, de Plastic Soup Foundation en Natuur & Milieu.