Ruzie om vloeibaar gas legt afhankelijkheid Europa van Amerika bloot

Liquified Natural Gas (LNG) tanker – Stena Clear Sky – – Port of Rotterdam” by Frans Berkelaar is licensed under CC BY-SA 2.0

Europese energiebedrijven als Shell verwijten de Amerikaanse lng-leverancier Venture Global zich niet aan contracten te houden. Intussen loopt de uitstoot van broeikasgas door de Amerikaanse lng-producenten op.

Bijna helemaal vol zijn ze nu, de Europese gasopslagen. Europa heeft zich de afgelopen tijd stevig voorbereid op de tweede winter zonder gas uit de pijpleidingen vanuit Rusland. Met voor 99 procent gevulde opslagen zijn de EU-doelstellingen overtroffen en is een record gehaald, meldde de branchevereniging van gasinfrastructuurbedrijven Gas Infrastructure Europe (GIE) eerder deze maand.

Er is zelfs zo veel aardgas ingevoerd uit landen als Noorwegen, de VS en Algerije, dat Europese energiebedrijven op zoek zijn naar extra opslag voor al dat gas – nota bene in Oekraïne, het land dat begin 2022 werd aangevallen door Rusland. Daarna trof het Westen Rusland met sancties en in reactie daarop draaide Ruslands president Vladimir Poetin de gaspijpleidingen naar Europa dicht.

Dat Europa nu grotendeels zonder Russisch aardgas kan (vloeibaar Russisch gas arriveert nog wél in een aantal Europese landen), is voor een belangrijk deel te danken aan de grote geopolitieke bondgenoot, de Verenigde Staten. Amerikaans vloeibaar aardgas (liquified natural gas, lng) is goed voor ongeveer de helft van het vloeibaar gas dat Europa importeert, laten data van denktank Bruegel zien. Alleen het aardgas uit Noorwegen overtreft de leveringen uit de VS.

De hausse aan Amerikaanse lng-import heeft ook een prijs: Europa is voor zijn energie opnieuw afhankelijk geworden van een buitenlandse energiemacht – al is het ditmaal een bondgenoot. Bovendien is vloeibaar gas allesbehalve een schone vorm van energie.