Gaat klimaatverandering sneller dan gedacht? Topwetenschapper vreest van wel

Beeld ©klimaatmars.nl

De beroemde klimaatwetenschapper James Hansen denkt dat de aarde nog sneller opwarmt dan tot nu toe werd aangenomen. De grens van 1,5 graden opwarming wordt nog voor 2030 doorbroken, voorspelt hij in een donderdag verschenen studie.

Volgens Hansen en een groep mede-auteurs is de ‘klimaatgevoeligheid’ van de aarde groter dan gedacht. Dat betekent dat een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt tot een stuk meer opwarming dan de meeste wetenschappers tot nu toe dachten.

Tegelijkertijd denkt Hansen dat zogeheten aerosolen, kleine zwevende deeltjes in de lucht, juist een groter afkoelend effect hebben. Door luchtvervuiling zitten er nu relatief veel aerosolen in de lucht. Maar omdat we steeds meer maatregelen nemen tegen luchtvervuiling, daalt het aantal aerosolen en daarmee het afkoelende effect.

[…]

Record na record sneuvelt

2023 wordt vrijwel zeker het warmste jaar ooit en er sneuvelden dit jaar nog veel meer klimaatrecords. Ook de oceanen waren ontzettend warm en er was nooit eerder zo weinig zee-ijs rond Antarctica.

In ieder geval voor een deel komen die extremen door het weerfenomeen El Niño, dat ook volgend jaar nog invloed zal hebben. Maar voor een deel zijn de records ook nog onverklaard. Als de nieuwe berekeningen van Hansen kloppen, zou dat in de komende jaren en decennia moeten blijken door hitterecords die met een steeds hoger tempo sneuvelen.