Factcheck: bouwen we voornamelijk voor migranten?

Great architecture – cubic house in Rotterdam. It was built in 1984.
Photo by Viktor Lysenko on Unsplash

Volgens de PVV is maar liefst 75 procent van alle woningen die de komende jaren bijgebouwd worden, bestemd voor migranten. Dat, stelt de PVV, is ‘complete waanzin’. Maar die bewering klopt niet.

Bron

De overheid heeft gefaald, volgens de partij van Geert Wilders. Over de ‘gigantische groei van de bevolking’ – een van de oorzaken van het woningtekort – staat in het verkiezingsprogramma van de PVV het volgende te lezen: ‘De grenzen staan wagenwijd open, en iedereen die binnenkomt wil woonruimte. Van alle woningen die de komende jaren bijgebouwd zullen worden, is maar liefst 75 procent bedoeld voor migranten.’

[…]

Conclusie:

De voor de hand liggende gedachte bij het lezen van de bewering is dat de komende jaren drie van de vier te bouwen woningen zijn bedoeld voor migranten. Dat is niet juist.

Als het zo is dat de PVV zich met het gebruik van het werkwoord ‘bijbouwen’ alleen richt op de woningbouw die te maken heeft met de bevolkingsgroei is de bewering niet per se onwaar. Als de migranten komen zoals door minister De Jonge genoemd, zullen ze ergens moeten wonen. Er is geen exact percentage te geven, maar het gaat in elk geval om een fors aandeel.

Deze factcheck is voorgelegd aan de PVV. Daar is niet op gereageerd.

Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, de aangesloten regiotitels, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.