Reclame Code Commissie geeft Tata Steel tik op de vingers om uitstootclaim

Tata Steel IJmuiden (the Netherlands)” by Wattman (trams, treinen, etc) is licensed under CC BY-NC 2.0

Tata Steel mag niet claimen dat de uitstoot van kankerverwekkende pak-stoffen tussen 2019 en 2022 is gehalveerd. Die claim is niet aantoonbaar juist, omdat niet alle mogelijke bronnen zijn onderzocht, stelt de Reclame Code Commissie.

De instantie deed donderdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door Greenpeace. De milieuorganisatie maakte bezwaar tegen de claim op de website van Tata Steel en in verschillende advertenties van het bedrijf.

Tata Steel verwijst naar een rapport van adviesbureau TAUW, waarin aan de hand van metingen bij een aantal fabrieken wordt aangetoond dat een halvering van de uitstoot “aannemelijk” is. Maar in het rapport staat ook dat niet is beoordeeld of alle significante uitstootbronnen wel zijn onderzocht. Volgens Greenpeace was dat niet het geval.

Daarom “valt niet uit te sluiten” dat de uitstoot in werkelijkheid minder is gedaald dan Tata Steel claimt, concludeert de Reclame Code Commissie. Daardoor is de bewering in strijd met de Code voor Duurzaamheidsreclame, die bepaalt dat alle duurzaamheidsclaims aantoonbaar juist moeten zijn.