‘From the river to the sea’, wat bedoelen verschillende partijen met deze uitspraak?

“From the river to the sea, Palestine will be free” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Nederlands Palestina Komitee

Robert Soeterik van het Nederlands Palestina Komitee ziet dat heel anders: “De leus richt zich tegen de overheersing door Joodse Israeli’s van de Palestijnen en voor de vorming van een staat waarin Palestijnen en Joden gelijkwaardig samenleven. Iets anders beweren is een poging om de pro-Palestinabeweging te criminaliseren. De leus is niet anti-Joods, maar antizionistisch.”

Martijn Dekker

Martijn Dekker is politiek antropoloog bij de UvA met een expertise van het Palestijns-Israëlisch conflict. Volgens Dekker vraagt de slogan om vrijheid van de Palestijnse bevolking. “Leuzen moet je altijd in de context zien. Bij demonstraties vragen pro-Palestinabetogers om de vrijheid van de Palestijnse bevolking. Geen verschillende wetten voor verschillende bevolkingsgroepen, zoals nu gebeurt. Daarin is het huidige politieke en juridische systeem in Israël inderdaad problematisch.”

“Maar dat betekent niet dat de leus oproept tot het verdrijven van de Joodse mensen.” Volgens Dekker slaat de quote juist op het samenleven van de verschillende groepen binnen een staat. “Maar ik begrijp ook dat als je bijvoorbeeld familie hebt verloren in de holocaust of onlangs bij de aanslag van Hamas, je dat anders interpreteert.”

Netanyahu’s wens

Daarnaast verwijst hij naar de Israëlische premier Netanyahu, die zelf meerdere malen de wens heeft uitgesproken dat Israël het ‘gehele gebied rechts van de rivier De Jordaan zal beheersen’. “In het eerste artikel van de grondbeginselen van zijn partij Likud staat dat het Joodse volk exclusief recht op Israël heeft, het land dat tussen de zee en de rivier de Jordaan ligt.”

[…]

Elk woord gewogen

“Het lijkt mij heel ver gaan om deze spreuk te gaan verbieden”, zegt Dekker. Maar in deze kwestie wordt elk woord op een goudschaaltje gewogen. Daarom wordt de spreuk natuurlijk ook juist gebruikt in demonstraties, ook om te provoceren: jij vindt dat ik dat niet meer mag zeggen, waarom mag ik dat dan niet meer zeggen?”