‘Fenomenale groei’ van duurzame energiebronnen, maar het groeitempo moet nog hoger

solar panels
Photo by Angie Warren on Unsplash

De mondiale energiesector vergroent. Maar niet snel genoeg om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

De energievoorziening verandert in een rap tempo. Wind- en vooral zonne-energie groeien snel, de e-auto is doorgebroken en de warmtepomp ook. Toch blijft ook de vraag naar de fossiele bronnen kolen, olie en gas groot. Het mondiale verbruik van fossiele bronnen piekt waarschijnlijk iets voor of rond 2030. De uitstoot van CO2 piekt iets eerder, mogelijk in 2025.

Deze verwachtingen staan in de World Energy Outlook 2023 van het In­ter­na­ti­o­naal Ener­gie­agent­schap (IEA), een internationale denktank, adviseur en onderzoeksinstelling op het gebied van energie. Het Agentschap maakt elk jaar een vooruitzicht op. De editie van dit jaar verschijnt een maand voor het begin van de grote klimaatconferentie (Cop-28) in Dubai.

[…]

Van groot belang zijn de ontwikkelingen in China, denkt het IEA. Dat de vraag naar olie en gas de afgelopen decennia fors steeg, komt vooral door vraag daarnaar vanuit China. Het IEA verwacht dat de tijden van grote groei in China voorbij zijn. Het kan zijn dat de energiebehoefte van het land over een paar jaar zijn maximum heeft bereikt. Daarbij komt dat China veel investeert in hernieuwbare energiebronnen. Het land produceert bijvoorbeeld met afstand de meeste zonnepanelen.