Arme en rijke landen diep verdeeld over fonds voor klimaatschade

Lake Chilwa, Malawi” by Kevin.Souza is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 Het inmiddels bijna geheel opgedroogde meer, ooit een belangrijke bron van inkomsten voor vissers.

Klimaatonderhandelingen 

De gesprekken over een schadefonds voor arme landen die worden getroffen door een klimaatramp zijn mislukt. Dat kan grote gevolgen hebben voor de klimaattop in december.

Het was dé doorbraak op de klimaattop in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh eind vorig jaar: het openen van onderhandelingen over ‘loss and damage’, een schadefonds waaruit ontwikkelingslanden gecompenseerd kunnen worden als ze te maken krijgen met extreme droogte, overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. Het lijkt niet meer dan rechtvaardig om zo’n fonds in het leven te roepen. Want een land als Malawi wordt wel zwaar getroffen door de opwarming van de planeet, maar heeft daar zelf amper aan bijgedragen – en heeft niet het geld om zichzelf te beschermen.

Het openen van onderhandelingen over dit gevoelige thema werd vorig jaar gevierd als een grote doorbraak. Eindelijk was het gelukt om het verzet van geïndustrialiseerde landen tegen een schadefonds te breken. Wel beseften de onderhandelaars dat er nog een lange weg te gaan is, voordat er daadwerkelijk een akkoord ligt. Die vrees is het afgelopen weekeinde bevestigd. In de Egyptische stad Aswan zijn de onderhandelingen – na vier gespreksrondes in het afgelopen jaar – mislukt.

Over anderhalve week wordt nog een ultieme poging gedaan om het eens te worden voordat eind november de klimaattop in Dubai begint.