Onderzoek: Antarctische ijskap blijft ook bij streng klimaatbeleid smelten

Ice in front of Antarctic Peninsula” by GRIDArendal is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Zelfs wanneer de uitstoot van broeikasgassen sterk wordt teruggebracht, blijft de West-Antarctische ijskap smelten. Dat is de conclusie van een zuidpoolonderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

NOS-weerman en glacioloog Peter Kuipers Munneke noemt het onderzoek waar ook de Volkskrant over schrijft, ontnuchterend. “Het laat zien dat het voor de West-Antarctische ijskap niet erg veel uitmaakt of we onze CO2-uitstoot snel terugbrengen. De opwarming van de oceaan voor de kust van Antarctica zorgt ervoor dat eigenlijk in alle toekomstige scenario’s deze ijskap doorgaat met smelten.”

Laagste scenario verdwijnt uit beeld

Eerder deze maand kwam het KNMI met klimaatscenario’s voor Nederland waarin ook werd gekeken naar de zeespiegelstijging. Daarvoor werd de uitstoot van broeikasgassen meegenomen en de stijging bij lage- en hoge-uitstoot-scenario’s berekend.

Daarin werd uitgegaan van een stijging van de zeespiegel van 59 tot 124 centimeter in het hoge scenario. In het lage scenario wordt rekening gehouden met 26 tot 73 centimeter. Die getallen lijken in het licht van de nieuwe studie aan de optimistische kant, zegt Kuipers Munneke.

Alleen als de ijskap van Antarctica al vóór 2100 instabiel wordt, kan de zeespiegelstijging rond 2100 oplopen tot 2,5 meter, becijferde het KNMI. Maar het instituut achtte die kans heel klein vanwege wereldwijd klimaatbeleid.

Wat het onderzoek in Nature Climate Change laat zien, is dat een scenario met een lagere stijging van de zeespiegel uit beeld verdwijnt, zegt Kuipers Munneke. “Maar het is niet zo dat de andere scenario’s dan omhoog moeten worden bijgesteld.”

Zeespiegelstijging is maar een van de vele gevolgen van de opwarming van de aarde.

Peter Kuipers Munneke