Wetenschappers zijn klaar met ‘aarzelend’ klimaatbeleid en komen met oplossingen

Wissenschaftlerinnen von Scientist Rebellion kleben wissenschaftliche Aufsätze an das Bundesverkehrsministerium (51991112987)” by Stefan Müller (climate stuff, 1 Mio views) from Germany is licensed under CC BY 2.0

De afgelopen kabinetten pakten de klimaatcrisis te soft aan, zeggen twaalf prominente klimaatwetenschappers. In een brief spreken ze hun ongenoegen daarover uit. Ook geven ze de politiek mee hoe beter klimaatbeleid wél mogelijk is.

De wetenschappers roepen op tot ‘verregaande ingrepen’, omdat ze constateren dat de afgelopen kabinetten ‘spaarzaam’ en ‘aarzelend’ klimaatbeleid voerden.

Een opvallend advies uit de brief is om in een nieuw kabinet elk ministerie te voorzien van een zogeheten klimaatambassadeur. Een topambtenaar in die functie kan er bij alle nieuwe wetgeving op letten of plannen stroken met de klimaatdoelen.

Kennis en bewustzijn

Dit zou een flinke stap verder gaan dan de aanpak van demissionair minister Rob Jetten (klimaat, D66), die nastreeft dat diverse ministers goed samenwerkten op klimaatgebied. Laat klimaatambassadeurs bij alle departementen en instellingen ‘kennis en bewustzijn’ vergroten, opperen de wetenschappers, zodat het klimaat altijd in beeld is.

Dat de klimaatwetenschappers een aantal ideeën op een presenteerblaadje bij de politiek aanreiken past bij de visie van Bart van den Hurk, de nieuwe IPCC-covoorzitter. Hij pleit ervoor dat het IPCC niet alleen de klimaatproblemen benoemt, maar ook bruikbare oplossingen aandraagt.