Roemeense maffia ontbost de Karpaten, niemand houdt ze tegen

“” by Rajko.be is licensed under CC BY-NC 2.0

Roemenië lijkt zijn belofte aan de EU om te stoppen met illegale ontbossing niet na te komen. Milieuorganisaties zoals het Duitse EuroNatur zetten meer druk op de Europese Commissie om échte maatregelen te nemen.

Een van de grootste oerbossen in Europa dreigt te verdwijnen. Verschillende ngo’s zijn ervan overtuigd dat Roemenië in gebreke blijft met de belofte om illegale ontbossing in het hooggebergte van de De Karpaten te stoppen. Dit gebied kenmerkt zich door een overvloed aan biodiversiteit. Het enorme bos neemt ook veel CO2 uit de atmosfeer op, wat belangrijk is als het gaat om het terugdringen van klimaatopwarming. Ontbossen veroorzaakt bovendien zware bodemerosie, die de rivieren vervuilt.

De Duitse natuurbeschermings-ngo EuroNatur vermoedt dat de ernstig bedreigde straalvinnige vissoort Romanichthys valsanicola het effect van het ontbossen niet heeft overleefd. De vissoort bestaat al 65 miljoen jaar en wordt gezien als een levend fossiel, dat nu waarschijnlijk ook tot de uitgestorven soorten behoort.