Veel huizenbezitters willen huren, terwijl huurders juist willen kopen

Kreta 2022 tiny houses” by williespictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Veel Nederlanders met een huurhuis zouden liever kopen. Tegelijkertijd zijn er huizenbezitters die juist graag willen huren. Volgens economen van De Nederlandsche Bank (DNB) is er bij 1,8 miljoen huishoudens sprake van een mismatch.

In het kort

  • 1,8 miljoen huishoudens hebben een andere woonsituatie dan zij zouden willen, blijkt uit onderzoek van DNB.
  • Mensen met een huurhuis zouden liever kopen en huizenbezitters willen graag huren.
  • Meer huizen bouwen en fiscale voordelen afbouwen kan helpen.

Hoewel volgens het onderzoek veel mensen een koophuis financieel aantrekkelijker vinden dan een huurhuis, blijkt er ook een duidelijke behoefte aan huurwoningen te zijn. Dat laatste geldt met name voor oudere woningbezitters. Tegelijkertijd willen vooral jonge huurders graag kopen.

Volgens DNB is het voor de economie belangrijk om deze mismatch weg te werken. “Voor huishoudens is het prettig als ze kunnen wonen zoals ze graag willen. Dat leidt tot meer welzijn en daarmee tot welvaartswinst.”

De onderzoekers vinden dat er meer huizen moeten worden gebouwd om het woningaanbod te vergroten. Daarnaast adviseert de centrale bank de fiscale voordelen voor kopen af te bouwen. Daarmee bedoelt DNB bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek.

Als koop- en huurwoningen fiscaal gelijker behandeld zouden worden, zou het voor ouderen ook aantrekkelijker worden om te gaan huren. Dan komen er ook weer meer koopwoningen beschikbaar voor de jonge huurders die nu graag zouden kopen.