Afrikaanse klimaattop van start in Kenia, waar een nieuw geluid klinkt

Minister Lindiwe Zulu addresses South Cooperation Preparatory Seminar for ICPD Summit in Nairobi” by GovernmentZA is licensed under CC BY-ND 2.0

Leiders van 54 Afrikaanse landen komen deze week voor een driedaagse klimaattop bijeen in Kenia. De top moet hun gezamenlijke stem versterken in aanloop naar de VN-klimaattop in november. Die stem verandert wel: Afrika ziet tegenwoordig óók kansen.

Niemand koestert hoge verwachtingen van de jaarlijkse VN-klimaattop. De reden is dat de top in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden, onder leiding van Sultan Al Jaber, die ook bestuursvoorzitter van de Abu Dhabi National Oil Company is.

Oliebelangen en klimaatbeleid zijn als water en vuur. Dat blijkt uit het stemgedrag van rijke oliestaten op klimaattoppen uit het verleden.

Maar de ervaring leert ook dat echte doorbraken sowieso meestal buiten de toppen worden bereikt. Zo werd het Parijsakkoord mogelijk gemaakt door een eerder gesloten deal tussen China en de VS. En nadat de Europese Unie in 2020 had besloten tot de Green Deal, ging een ware groene golf over de wereld. Daardoor hebben inmiddels meer dan honderd landen officieel als doel om in 2050 klimaatneutraal te willen zijn.