Let op: bij deze drie energieleveranciers betaal je flink meer dan bij de rest

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

Wie een nieuw vast energiecontract afsluit, moet goed opletten. Vanaf 1 januari 2024 bestaat het prijsplafond niet meer en dat kan betekenen dat je ineens flink meer betaalt. Zeker als je een contract hebt lopen bij kleine aanbieders HEM, OM Nieuwe Energie of PrikEnergie.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt publiceert vandaag opnieuw de Monitor Consumentenmarkt Energie. Daaruit blijkt dat er nog drie leveranciers zijn die energietarieven ver boven het prijsplafond vragen.

Honderden euro’s duurder

De tarieven voor het prijsplafond zijn 0,40 euro voor een kWh elektriciteit en 1,45 euro voor een kubieke meter (m3) gas. OM Nieuwe Energie vraagt 0,43 euro voor elektriciteit en 1,50 voor gas. PrikEnergie zit alleen qua stroomprijs boven het prijsplafond: 0,44 euro per kWh.

Maar bij HEM liggen de prijs fors hoger dan het prijsplafond met 0,70 euro of 0,91 euro voor elektriciteit en 2,19 euro of 2,67 euro voor gas. Klanten die nu een vast contact afsluiten bij deze leveranciers betalen vanaf 1 januari dus deze hogere contractprijs.

“Daar willen wij voor waarschuwen”, zegt een woordvoerder van de ACM. “Zeker met het oog op de winter, wanneer er weer meer gestookt zal worden. Bij OM Nieuwe Energie en PrikEnergie kost je dat vanaf volgend jaar zo enkele tientjes extra per maand, en bij HEM kan het zelfs gaan om honderden euro’s.”