‘We kunnen best naar een ecologisch verantwoord eetpatroon’

Pigs Love Organic Icecream” by sbb is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Het voedingspatroon wijzigen is heel goed mogelijk, betoogt Ruud Zanders, voorzitter van Caring Farmers, een groep boeren die duurzaam werkt. Hij spreekt dinsdagavond de Duurzame troonrede uit. ‘Ooit zijn we te vet, te zoet, te zout gaan eten. Dus waarom zouden we niet naar een ecologisch verantwoord eetpatroon gaan?’

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Ons voedsel, onze eerste levensbehoefte, vindt al duizenden jaren zijn oorsprong in landbouw. Na de tijd van jagers en verzamelaars wisten we als boeren hoe we steeds meer voedsel konden produceren met ons land. Die productiedrang speelt de aarde nu parten. Dat ons huidige landbouwsysteem aan verandering toe is, zal niemand meer betwisten. Oké, bijna niemand dan. Maar de grote vraag is hoe we dan verder kunnen en moeten.

Het langverwachte landbouwakkoord is er niet gekomen. Voor velen was dit een grote teleurstelling. Tegelijkertijd biedt het niet-landbouwakkoord vele kansen. Het lijkt er namelijk ook op dat het niet-landbouwakkoord een akkoord zou zijn geworden dat doorging op dezelfde weg, met alleen wat kleine aanpassingen. De radicale wijziging die nodig is, staat er dan ook niet in. Wat we nodig hebben is een voedselakkoord. Het gaat namelijk niet alleen over de productie, maar ook de consumptie is een wezenlijk onderdeel van zo’n voedselakkoord.

Het uitgangspunt bij het voedselakkoord is dat we gaan produceren én consumeren binnen de draagkracht van de aarde. Daarvoor is kringloopdenken van belang. Voormalig minister Schouten van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft hiervoor al in 2017 een eerste aanzet gedaan. Het idee was goed, de verdere uitwerking uiterst belabberd. De ontevredenheid daarover heeft overigens in 2019 geleid tot de oprichting van de Caring Farmers.

Met de bodem beginnen

Zoals een Limburgse vlaai begint met de bodem, zo begint ook het voedselakkoord met de bodem.