NPE: Twee kerncentrales in Zeeland worden ná elkaar gebouwd

De planning dat er in 2035 in Borssele twee nieuwe kerncentrales in bedrijf komen, kan, zo lijkt het, nu al naar de prullenmand. In een bijlage van het gisteren gepubliceerde Nationaal Plan Energiesysteem, staat dat de eerste kerncentrale rond 2035 wordt verwacht en de tweede “uiterlijk 2040” gerealiseerd moet zijn. Dat betekent dat de twee nieuwe kerncentrales niet tegelijkertijd maar na elkaar gebouwd worden, en de belofte dat er in 2035 twee nieuwe kerncentrales in bedrijf zijn, nu al achterhaald is. Bouwen na elkaar betekent echter ook dat de overlast van de bouw voor de omgeving veel langer duurt.

In het gisteren verschenen concept Nationaal Plan Energiesysteem wordt “met een integrale blik en vanuit klimaatneutraliteit in 2050 naar het energiesysteem” gekeken. “Door de ontwikkelpaden van energieketens en vraagsectoren in kaart te brengen, wordt helder waar deze niet op elkaar aansluiten. Hier zijn dus keuzes nodig.” Minister Jetten stelde op de persconferentie dan ook dat het Rijk (weer) meer regie gaat nemen en nu al keuzes gaat maken, onder andere over locaties, voor de komende decennia. In december komt het definitieve NPE, dat dan elke vier jaar geëvalueerd wordt.

In één van de bijlagen, het werkdocument B ‘Ontwikkelpaden ketens van het energiesysteem’ staat toch een opmerkelijke ontboezeming. Werd tot nu toe altijd volgehouden dat de twee nieuwe kerncentrales die in het coalitieakkoord zijn aangekondigd, uiterlijk in 2035 in bedrijf zullen zijn, blijkt dat toch anders te liggen. De “eerste wordt rond 2035 verwacht, waarmee in 2035 maximaal 2 GW (15,8 TWh) aan kernenergie beschikbaar zal zijn (incl. de bestaande BDV Borssele centrale).” Iets verderop staat dat: “De tweede kerncentrale brengt het totale vermogen op 3,5 GW in totaal (27,8 TWh) en zal uiterlijk in 2040 gerealiseerd zijn.” Twee GW in 2035 is één EPR plus de huidige kerncentrale, waarbij ze er dan wel vanuit dat die kerncentrales het hele jaar door kunnen aanstaan, in een markt die gedomineerd wordt door veel goedkopere zon en wind. Afgelopen zondag de stroomprijs al 12 uur negatief…

Het betekent nu al een vertraging van vijf jaar. In december schreef Jetten nog: “Dit geeft mij het vertrouwen dat ik de benodigde instemming kan vinden en dat de realisatie van twee nieuwe kerncentrales rond 2035 afgerond kan zijn.