Vlees zonder dierenleed stap dichterbij: consumenten gaan kweekvlees proeven

Man hold the veggie Beyond Meat Burger Box, with ten Patties, frozen packed, for a meatless, vegan diet without soy and gluten, in front of white background” by verchmarco is licensed under CC BY 2.0

De komst van kweekvlees is weer een stap dichterbij. Door groen licht van de verantwoordelijke ministeries kan het nog dit jaar geproefd worden. Maar tot zo’n revolutionaire burger echt op ons bord ligt, is er nog een lange weg te gaan.

Op dit moment is consumptie of verkoop van kweekvlees hier niet toegestaan. Maar de ontwikkelingen in Den Haag bieden perspectief voor de producenten. Zo hebben de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid deze week nieuwe voorwaarden gepresenteerd waaraan kweekvleesproeverijen moeten voldoen.

Hoe de proeverijen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Wel is zeker dat experts en consumenten het kweekvlees mogen proeven. Dat was tot voor kort niet toegestaan.

Nederland is niet het eerste land dat toewerkt naar legalisering van kweekvlees. In Singapore kun je het al bestellen in restaurants; ook de Verenigde Staten legaliseerden onlangs de verkoop.

Vlees zonder een dier te slachten

Maar wat is het precies? Een stukje vlees op je bord, met minder uitstoot geproduceerd en waar geen dier voor is geslacht. Het is mogelijk, hebben verschillende pioniers uit de biotechnologie de afgelopen jaren laten zien.

Meatable