Techbedrijven die privacy schenden verder in het nauw na uitspraak Europees Hof

Microsoft Bing Maps’ datacenter” by Robert Scoble is licensed under CC BY 2.0

Techbedrijven die onze privacy schenden, benadelen bedrijven die zich wél netjes aan de regels houden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald. Daarom mag privacyschending voortaan ook door een concurrentiewaakhond worden aangepakt. En dat kan techbedrijven fikse boetes opleveren.

“De uitspraak van het Europees Hof van Justitie geeft Europa veel meer slagkracht om privacyschending aan te pakken”, legt persvoorlichter Stefaan van der Jeught dinsdag uit aan NU.nl. Het probleem is nu dat privacytoezichthouders vaak te weinig mankracht hebben om privacyschending aan te pakken.

Techbedrijven verdienen veel geld aan gepersonaliseerde advertenties. Door onze privacy te schenden, kunnen deze bedrijven veel informatie over ons verzamelen. Daarmee kunnen nauwkeurigere advertentieprofielen worden samengesteld en dat levert hogere advertentie-inkomsten op.

Bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden en onze privacy niet schenden, verdienen mogelijk minder geld aan advertenties. Dat komt doordat de advertentieprofielen in dat geval minder nauwkeurig zijn. Deze bedrijven worden in zo’n situatie benadeeld door partijen die het niet zo nauw nemen met onze privacy.

Dankzij deze uitspraak kunnen techbedrijven die onze privacy schenden niet alleen door een privacytoezichthouder worden aangepakt, maar ook door een concurrentiewaakhond als de ACM. Een concurrentiewaakhond heeft volgens Van der Jeught vaak meer slagkracht dan een privacytoezichthouder.