Miljoenen Nederlanders ‘belazerd’ door populaire virusscanner, miljardenclaim in de maak

Avast vs AVG” by Umairee95 is licensed under CC BY 2.0

AVAST & AVG

Beveiligingsbedrijf Avast heeft jarenlang miljoenen euro’s verdiend aan het doorverkopen van zeer gevoelige gegevens van miljoenen Nederlandse klanten.

Stichting CUIC, een afdeling van de bekende burgerrechtenorganisatie Privacy First, sleept de Tsjechische antivirusgigant voor de rechter en eist een schadevergoeding van tussen de 800 en 1100 euro per gebruiker. Dat zou neerkomen op een claim van enkele miljarden euro’s. ,,Het is bizar dat uitgerekend Avast, een bedrijf dat staat voor online veiligheid, zo collectief misbruik heeft gemaakt van ons vertrouwen”, zegt een woordvoerder tegen deze site.

[…]

In januari 2020 stopte Avast met het verkopen van gebruikersgegevens aan bedrijven. In november vorig jaar is er een gesprek geweest tussen een delegatie van Avast en CUIC. Dit heeft volgens de stichting niets opgeleverd. Daarom bereidt CUIC nu een dagvaarding voor met Privacy First om Avast voor de rechter te slepen. ,,Sorry zeggen is één ding, maar klanten compenseren voor hun gestolen gegevens zou pas écht een goed signaal zijn.”

Avast heeft overigens altijd benadrukt ‘geen persoonlijke identificatiegegevens te verzamelen zoals namen, mailadressen of contactinformatie’. ,,Gebruikers hadden altijd de keuze om te stoppen met data te delen”, klonk het destijds in een statement. Stichting CUIC gelooft dit niet.

Waar aanmelden?

Nederlanders die in de periode 2015-2020 een virusfilter of browserextensie van Avast op hun laptop, computer, telefoon of tablet hadden staan of op die van hun kinderen, worden opgeroepen zich aan te melden voor compensatie. De site lag er vrijdag tijdelijk uit vanwege te veel aanvragen, maar is inmiddels weer beschikbaar. Inschrijven is gratis. Wilmar Hendriks: ,,Hoe meer consumenten zich aansluiten, hoe groter de kans dat Avast daadwerkelijk over de brug zal moeten komen met een schadevergoeding voor gebruikers.”

Stichting CUIC voert collectieve rechtszaken tegen organisaties die volgens haar de privacy van consumenten schenden. Op deze manier wil CUIC ‘het grondrecht privacy beschermen en bij datagraaiers meer bewustwording creëren’. De rechtszaak tegen Avast wordt gesponsord door de Amsterdamse procesfinancier Omni Bridgeway, dat 10 tot 25 procent van de opbrengsten krijgt.

Het gaat om de eerste massaclaimzaak van CUIC.