Hof geeft minister gelijk: volgend jaar al 40.000 vluchten minder van Schiphol

Schiphol Tails” by caribb is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Een grote overwinning voor omwonenden van Schiphol: het gerechtshof Amsterdam oordeelt dat het aantal vluchten volgend jaar al fors beperkt mag worden. Dat betekent dat er vanaf 1 november niet 500.000 vluchten mogen worden uitgevoerd, maar 460.000.

Nadat minister Harbers van Infrastructuur had besloten om volgend jaar al het aantal vluchten flink naar beneden te brengen, stapte de luchtvaartsector naar de rechter. Die stelde de minister in april in het ongelijk en oordeelde dat een uitgebreide Europese procedure doorlopen had moeten worden om het aantal vluchten te beperken.

Gehakt

[…]

Het hof maakt nu gehakt van die uitspraak en stelt de luchtvaartmaatschappijen op alle fronten in het ongelijk.

Volgens het hof is de ‘experimenteerregeling’, op basis waarvan de minister volgend jaar het vluchtplafond wil verlagen, helemaal niet in strijd met nationale of Europese wetgeving. “Het hof oordeelt dat deze Europese regels niet van toepassing zijn op de voorgenomen maatregelen. De Experimenteerregeling is een tijdelijk en kortdurend experiment ter voorbereiding van eventuele toekomstige aanpassingen van de geldende geluidsregels waarvoor de Staat de ‘balanced approach’-procedure volgt.”