Rabobank wil alleen nog geld lenen aan boeren die willen verduurzamen

Organic Farming, Kampia Cyprus” by George M. Groutas is licensed under CC BY 2.0

De Rabobank gaat boeren die geen plannen voor verduurzaming hebben geen leningen meer verstrekken. Dat zegt Alex Datema, de directeur Food & Agri, in een interview met De Telegraaf.

,,In de toekomst gaan we de financieringsaanvragen beoordelen op stappen in duurzaamheid. Als je als boer niet meebeweegt wordt je toekomstperspectief er niet beter op’’, zegt Datema over de koers die Datema met de Rabobank wil inslaan. De bank werd het afgelopen jaar bekritiseerd vanwege zijn rol in de schaalvergroting van de landbouw.

Door onder meer de vele leningen van de Rabobank – veruit de grootste financier van de agrarische sector – werd de Nederlandse landbouw economisch zeer succesvol. De intensieve landbouw, vooral de veeteelt, zorgde echter ook voor een forse aanslag op de Nederlandse bodem, water en stikstofneerslag. Rabobank wordt als één van de drijvende krachten gezien.

Schaalvergroting

De Rabobank liet eerder weten dat je ‘met de kennis van nu’ in het verleden ‘echt anders zou handelen’. De bank had ‘gemengde gevoelens’ over de schaalvergroting in de landbouw, al was het woord spijt een brug te ver. Nu belooft Datema dat er ‘echt’ een andere koers gaat varen binnen de bank. Boeren zullen mee moeten met verduurzaming om in aanmerking te komen voor een lening, zegt Datema. ,,Anders is dat uiteindelijk ook een risico voor de bank. Aan ons wordt ook gevraagd wat onze impact is qua CO2-uitstoot en het behouden van biodiversiteit.’’