Kabinet Rutte IV is gevallen

Beeld ©Rijksvoorlichtingsdienst ©Freek van den Bergh

CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Geen toename maandelijkse asielverzoeken in Nederland, aantal nareizigers ook vrij stabiel

Het kabinet is gevallen over crisismaatregelen omtrent asiel. Het aantal nieuwe asielzoekers blijft momenteel achter bij de prognose van 70 duizend voor dit jaar. Het aantal aanvragen schommelt al maanden rond de 900 per week.Serena Frijters 8 juli 2023, 08:57

Eind mei was in Nederland in totaal 16.097 keer asiel aangevraagd, volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat is evenveel als eind mei 2022, toen het totaal aantal asielaanvragen op 16.199 uitkwam. De laatste weken schommelt het aantal aanvragen rond de 900, een toename is niet te zien.

[…]

Het belangrijkste struikelblok van Rutte IV was volgens ingewijden het beleid omtrent nareizigers. Al eerder probeerde het kabinet gezinshereniging te beperken, een maatregel die door de rechter na enkele maanden werd verboden. CDA en VVD willen nu toch het aantal nareizigers beperken. Gemiddeld ontvangt de IND 900 asielaanvragen van nareizigers per maand, ongeveer een kwart van het totaal aantal verzoeken. Ook hier is vooralsnog geen sprake van een stijgende lijn.


NRC Podcast: Over de val van Rutte IV

Vlak voor het zomerreces zou beginnen, is het kabinet-Rutte IV gevallen over migratie en asiel. Premier Mark Rutte (VVD), die bekendstaat als allemansvriend en dealmaker, eiste hardere maatregelen om nareizigers van vluchtelingen te beperken. Voor de ChristenUnie was dit onbespreekbaar. Deze partij, en ook D66 en het CDA, wijzen naar Rutte als de veroorzaker van de val van zijn vierde kabinet.

In deze noodaflevering van Haagse Zaken, opgenomen in de nachtelijke uren na de kabinetsval, horen we van Lamyae Aharouay en Pim van den Dool waarom Rutte deze eisen stelde, en wat er de afgelopen weken achter de schermen is gebeurd. Wie heeft er belang bij de val van een kabinet? En hoe moet het verder met de grote dossiers van deze tijd: stikstof, klimaat, onderwijs, en migratie zelf?


TROUW Podcast: De Haagse redactie blikt terug op een politiek crisisjaar

7 juli 2023 (opgenomen kort voor de val van Rutte IV

Op de drempel van het zomerreces weet het kabinet de Haagse politiek weer op z’n kop te zetten. Dat deden ze wel vaker in het voorbije politieke seizoen, waar bijna elke week wel de vraag op tafel lag: hoe lang houdt Rutte IV dit nog vol?

De Haagse redactie van Trouw blikt in deze speciale aflevering – de laatste van dit seizoen van Haags Halfuurtje – terug. Het jaar van grote dossiers en nog grotere onzekerheden zoals asiel, landbouw en de gaswinning in Groningen. Het jaar van de verkiezingsoverwinning van de BBB, de implosie van het CDA en het verstandshuwelijk tussen GroenLinks en de PvdA. Van politieke lelijkheden, maar ook samenwerkingen. En op de achtergrond van dit alles woedt er nog steeds een oorlog.