Hitte in de stad moet bestreden worden met groen, zegt expert: ‘Een boom staat gelijk aan tien airco’s’

Het wordt dit weekend weer loeiwarm in de stad. Om de hitte een beetje draaglijk te houden, zou er meer ‘hittebestendig groen’ moeten komen, bepleit Jaap Smit van groenmuseum Trompenburg Tuinen & Arboretum. ,,In het Kralingse Bos is het zo’n 12 graden koeler dan op de Coolsingel.”

De temperaturen lopen niet voor het eerst deze zomer op tot tropische waarden. Maar niet overal in de stad is het even warm. Sterker, het temperatuurverschil kan op een steenworp afstand ver uiteenlopen, zegt Jaap Smit, dendroloog bij Trompenburg. ,,Onder een plataan die goed in blad staat, is het een stuk koeler dan in de blakende zon. Dat kan op een hoogte van anderhalve meter zelfs tot een verschil in gevoelstemperatuur van 30 graden leiden, heeft een recente studie van TU Delft uitgewezen.”

De grote verschillen komen door de zogenaamde ‘urban heat’ veroorzaakt door zwart asfalt, beton en ook gras. ,,De warmte weerkaatst op die oppervlaktes waardoor de hitte toeneemt. In een omgeving met veel bomen is er verdamping van warmte. Daardoor kan het in het Kralingse Bos 12 graden koeler zijn dan op de Coolsingel.”