Kabinet: coronaprik dit najaar voor 60-plusser, zorgwerker en zieke

Doctor in face mask holding Coranavirus Vaccine” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Mensen van 60 jaar en ouder, personeel dat in de zorg werkt en mensen met medische risico’s krijgen dit najaar een herhaalprik tegen het coronavirus aangeboden. Of diezelfde groepen de komende jaren ook een herhaalprik krijgen, zoals de Gezondheidsraad adviseerde, beoordeelt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers later. In oktober beginnen de vaccinaties.

De Gezondheidsraad adviseerde eind juni dat deze groep jaarlijks een herhaalprik zou moeten krijgen. In totaal zou het gaan om ongeveer 4 miljoen mensen die de prik kunnen krijgen, schatte de raad.

Mensen uit ‘medische hoogrisicogroepen’ en ‘medische risicogroepen’ zijn bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down, mensen met zeer ernstig overgewicht, patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan en mensen met nierfalen.

[…]

Het coronavirus maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijks leven, het is endemisch geworden. Dat betekent niet dat het virus is verdwenen, want er raken nog altijd mensen besmet.

Door toedoen van het virus moeten ook nog altijd mensen in een ziekenhuis worden opgenomen. Bovendien overlijden er nog steeds mensen door de gevolgen van de besmetting. Dit zijn vooral mensen uit de risicogroepen. Ook zijn er mensen die tijdens de pandemie post-covid hebben opgelopen.